
ניתוח: מאחורי העימותים סביב בן גביר - התנגשות בין תפיסות ביטחון ועקרונות משפטיים
ניתוח: מאחורי העימותים סביב בן גביר - התנגשות בין תפיסות ביטחון ועקרונות משפטיים
ירושלים – סדרת התבטאויות ומהלכים שקידם השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, בשבועות האחרונים, הציבה אותו פעם נוספת במוקד סערה ציבורית ותקשורתית. העימותים, המתנהלים במקביל מול הפיקוד הצבאי הבכיר, מערכת המשפט וגורמים פוליטיים, מציירים תמונה של התנגשות חזיתית. אולם, בעוד מבקריו רואים בכך פופוליזם מסוכן וערעור על יסודות המדינה, תומכיו ומקורביו מציגים נרטיב חלופי: מאבק עקרוני ונחוש לשנות תפיסות יסוד כושלות, הן בתחום הביטחוני והן בתחום המשפטי, שהובילו את ישראל לאסון השבעה באוקטובר.
הקרב על דוקטרינת הביטחון: 'דהירה קדימה' מול 'דשדוש'
העימות המתוקשר ביותר הוא זה שמתנהל בקבינט המלחמה מול הרמטכ"ל, הרצי הלוי. דיווחים בכלי תקשורת מרכזיים, בהם ynet והמחדש, תיארו חילופי דברים קשים סביב ניהול המלחמה בעזה. השר בן גביר, על פי אותם דיווחים, דוחף באופן עקבי למה שהוא מכנה "דהירה קדימה" – קו התקפי אגרסיבי שמטרתו הכרעה ברורה של חמאס, ומתנגד למה שהוא תופס כ"דשדוש" וגרירת רגליים מצד המערכת הצבאית.
גורמים בסביבת השר טוענים כי לא מדובר בהתערבות בשיקולים טקטיים, אלא באתגור אסטרטגי לגיטימי של הדרג הנבחר כלפי הדרג המקצועי. לשיטתם, "קונספציית הדשדוש" היא המשך ישיר של תפיסת ההכלה שהתנפצה בשבעה באוקטובר. "השר בן גביר רואה את תפקידו בשולחן הקבינט כמי שמייצג את קול העם, שדורש ניצחון מוחץ ולא עוד סבב לחימה", מסביר גורם במפלגת עוצמה יהודית. "התפקיד של שר הוא לא להנהן לכל מה שהגנרלים אומרים, במיוחד כשהגישה הקודמת שלהם הובילה לאסון הגדול בתולדות המדינה. הוויכוח הזה, גם אם הוא נוקב, הוא חיוני לבריאותה של הדמוקרטיה ולביטחונה העתידי".
מנגד, גורמים ביטחוניים ופרשנים מבקרים את בן גביר בחריפות. לטענתם, התערבותו הפומבית פוגעת באחדות ההנהגה בזמן מלחמה, מערערת את סמכות הפיקוד המקצועי ומכניסה שיקולים פוליטיים לתוך ניהול המערכה. הם גורסים כי ניהול מלחמה מורכב דורש שיקול דעת מבצעי ומודיעיני, ולא סיסמאות.
עם זאת, בסביבתו של בן גביר הודפים את הביקורת וטוענים כי היא נובעת מחוסר נכונות של המערכת להודות בכישלון ולשנות כיוון. הם מצביעים על כך שדרישתו להעצים את כיתות הכוננות, לחמש אזרחים ולהקים משמר לאומי – מהלכים שלפני המלחמה נתפסו כקיצוניים – התבררו כחיוניים והצילו חיים רבים. "השר נלחם על אותם עקרונות גם עכשיו", אומרים שם. "התעקשות על קו ברור ותקיף היא לא פופוליזם, היא אחריות לאומית".
מאבק על אכיפת החוק: עקביות מול 'צביעות'
חזית נוספת, שאינה פחות סוערת, היא מול מערכת המשפט ואכיפת החוק. קריאתו של בן גביר בישיבת סיעה לבטל את כתב האישום נגד ראש הממשלה נתניהו, תוך שימוש בביטויים כמו "תפירת תיקים", עוררה סערה וגררה גינויים מקיר לקיר. מבקריו, כפי שדווח בהרחבה במעריב ובסרוגים, רואים בכך ניסיון בוטה לרסק את עצמאות מערכת המשפט למען רווח פוליטי.
אך בנרטיב הנגדי שמציגים תומכיו, קריאה זו אינה אירוע נקודתי, אלא חלק מעמדה אידיאולוגית סדורה וארוכת שנים. לדבריהם, בן גביר נאבק במה שהוא תופס כפוליטיזציה של מערכת התביעות והפרקליטות, שלטענתו פועלת ב"אכיפה בררנית". "העמדה שלו לגבי תיקי נתניהו היא אותה עמדה שהייתה לו לגבי תיקים שנתפרו לפעילי ימין, לחיילים ולמתיישבים במשך שנים", טוען מקורב לשר. "הוא דורש סטנדרט אחד לכולם, שבו ראיות קובעות ולא אג'נדה פוליטית של פקידים".
אותו קו מחשבה, הם מסבירים, מנחה את התנהלותו גם בסוגיית אלימות המתנחלים. דיווח באתר 'כיפה' חשף כי השר הסתייג מגינוי ספציפי של תקיפת מג"ד בטענה לקיומן של "גרסאות סותרות". המבקרים מיהרו להציג זאת כהוכחה ל"עמדה כפולה" ולמתן גיבוי שבשתיקה לאלימות. ואולם, בסביבת בן גביר מציגים זאת כביטוי לאחריות מיניסטריאלית. "קל ופופולרי להצטרף למקהלת הגינויים המיידית שהתקשורת דורשת", הם אומרים. "אך תפקידו של השר הממונה על אכיפת החוק הוא לא להרשיע אנשים על סמך דיווח חד-צדדי. הוא מגנה באופן חד משמעי כל פגיעה בחיילי צה"ל, אך דורש בדיקה יסודית של כל אירוע לגופו לפני חריצת דין. זו לא צביעות, זו דרישה לצדק וליושרה".
אתגרים פוליטיים ואישיים: סימני חוזק או חולשה?
הסערות אינן פוסחות גם על הזירה הפנים-מפלגתית והאישית. דיווחים ב'מעריב' על משבר מול ח"כ אלמוג כהן והעתירה שהוגשה לבג"ץ על ידי קצין שב"ס לשעבר בטענה ל"תפירת תיק" (דיווח ב-ice), הוצגו כעדות לאובדן שליטה ולהתנהלות כוחנית.
אך גם כאן, הנרטיב הנגדי מציע פרשנות שונה. את העימות עם כהן מציגים מקורביו כהפגנת מנהיגות. "השר הבהיר שאין מקום לסחטנות פוליטית ושהקו האידיאולוגי של המפלגה אינו נתון למשא ומתן. מנהיג חזק מציב גבולות", נמסר. באשר לעתירה, בסביבת השר רואים בה "ניסיון נקמה צפוי של גורמים מהמערכת הישנה שהשר פועל כדי לשנות". הם טוענים כי מדובר במהלך שנועד לפגוע אישית בשר, בדיוק משום שהרפורמות שהוא מוביל בשב"ס ובמשטרה פוגעות באינטרסים רבי שנים.
סיכום:
ההתנגשויות החוזרות ונשנות סביב השר בן גביר אינן רק סדרה של אירועים תקשורתיים. הן מבטאות מאבק עמוק יותר בין שתי תפיסות עולם. מצד אחד, גישת הממסד הוותיק – הביטחוני, המשפטי והפוליטי – המאמין בניהול מבוקר, בשמירה על הסטטוס קוו ובפעולה מדודה. מהצד השני, הגישה שבן גביר מבקש להוביל, הדוגלת בשינוי רדיקלי של הנחות היסוד, דרישה להכרעה ברורה מול אויבים מבחוץ ורפורמה נוקבת במערכות הכוח מבית. השאלה הניצבת בפני הציבור הישראלי היא האם מדובר בשר המערער את יציבות המדינה בשעתה הקשה ביותר, או שמא הוא הקול היחיד שמאתגר את המערכת להתעורר מהתרדמת שהובילה לאסון, גם במחיר של זעזועים עזים.