ניתוח: שר האוצר סמוטריץ' תחת אש צולבת - בין אחריות ביטחונית לניהול כלכלי
ניתוח: שר האוצר סמוטריץ' תחת אש צולבת - בין אחריות ביטחונית לניהול כלכלי
ירושלים – שורת התפתחויות מהימים האחרונים, ובמרכזן הדיונים על עסקת חטופים, המדיניות הכלכלית והביטחון הלאומי, הציבו את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' במוקד סערה ציבורית עזה. עמדותיו הנחרצות מעוררות דיון סוער המקטב את הזירה הפוליטית ומעלה שאלות יסוד על הכיוון אליו צועדת המדינה בעת מלחמה. בעוד מבקריו תוקפים אותו בחריפות, מקורביו ותומכיו מציגים תמונה של מנהיג הנושא באחריות לאומית כבדה, המנווט בין צרכים ביטחוניים קיומיים לבין אתגרים כלכליים מורכבים.
הדילמה הביטחונית: ניצחון מוחלט מול לחץ לשחרור חטופים
בליבת הביקורת הנוכחית עומדת התנגדותו של השר סמוטריץ' למתווה עסקת החטופים המוצע. גורמים בסביבתו של השר מסבירים כי עמדתו אינה נובעת מאטימות לב או משיקולים פוליטיים, אלא מתפיסת ביטחון לאומי ארוכת-טווח. לדבריהם, סמוטריץ' רואה בכניעה לדרישות חמאס, הכוללות הפסקת מלחמה דה-פקטו ושחרור המוני של מחבלים, סכנה אסטרטגית ממעלה ראשונה. "האחריות שלנו היא לא רק להשיב את החטופים, אלא להבטיח שלא יהיו עוד חטופים בעתיד", אמר גורם בכיר במפלגתו. "השארת חמאס על רגליו מהווה איום מתמיד על כל אזרחי ישראל, בדרום ובמרכז. ניצחון מוחלט הוא לא סיסמה, אלא תנאי הכרחי לביטחוננו".
תפיסה זו, המדגישה את הצורך במיטוט מלא של יכולותיו הצבאיות והשלטוניות של ארגון הטרור, נתמכת על ידי חוגים רחבים בימין וכן על ידי גורמי ביטחון לשעבר. הם טוענים כי עסקה בתנאים הנוכחיים לא רק שתסכן את חיילי צה"ל הפועלים בשטח, אלא גם תשדר חולשה הרת אסון לאויבי ישראל באזור ותסלול את הדרך למתקפה הבאה.
מנגד, נרטיב זה נתקל בהתנגדות חריפה ורגשית מצד מטה משפחות החטופים. בהודעות שהופצו בהרחבה, מאשימים גורמים במטה את סמוטריץ' בהעדפת "מלחמת נצח" אידיאולוגית על פני הצלת חיי אדם באופן מיידי. מבקריו טוענים כי עמדתו הבלתי מתפשרת והאיום לפרוש מהממשלה הופכים אותו למכשול העיקרי בדרך להשבתם של 132 החטופים והחטופות. "הם מקריבים את יקירינו על מזבח פוליטי", נטען באחת ההודעות שצוטטו בכלי תקשורת מרכזיים.
בתגובה לטענות אלו, מדגישים בסביבת השר כי הכאב העצום של המשפחות מובן ומוצדק, אך על המנהיגות הלאומית מוטלת החובה לקבל החלטות מתוך ראייה רחבה של טובת המדינה כולה. "ההחלטה הקשה ביותר היא זו שצופה פני עתיד", סיכם גורם המקורב לשר. "ויתור כעת יגבה מחיר דמים יקר יותר בעתיד. זוהי אחריותנו למנוע זאת".
הניהול הכלכלי בזמן מלחמה: בין הבטחות לביצוע
במקביל לסערה הביטחונית, ניצב השר סמוטריץ' גם בפני ביקורת על תפקודו כשר האוצר. כתבה שפורסמה לאחרונה טענה לפער בין הבטחה פומבית של השר לפיצוי בעלי דירות שניזוקו במלחמה לבין היעדר גיבוי וביצוע במשרדו. מבקרים כלכליים טוענים כי הדבר פוגע באמינותו ומחזק תדמית של פוליטיקאי המפריח הבטחות ללא כיסוי.
במשרד האוצר דוחים את הביקורת ומציגים תמונה שונה לחלוטין. גורמים מקצועיים במשרד מסבירים כי כלכלת ישראל מתמודדת עם האתגר הגדול בתולדותיה, וכי השר סמוטריץ' מוביל מדיניות אחראית שמטרתה לייצב את המשק, לתמוך במגזר העסקי ובמעמד הביניים, מבלי לדרדר את המדינה לחובות שיכבידו על הדורות הבאים. על פי נתוני המשרד, הועברו עד כה מיליארדי שקלים כמענקים לעסקים, דמי אבטלה למפונים ולמילואימניקים, ותמיכה בחקלאות ובקווי העימות. "השר פועל במסגרת תקציב מלחמה מורכב, תוך איזון עדין בין צרכים מיידיים לבין שמירה על חוסנה הפיסקלי של ישראל", נמסר ממשרדו. "כל הבטחה מגובה בעבודת מטה סדורה, גם אם הביצוע לעיתים לוקח זמן בשל מורכבות בירוקרטית המאפיינת מצבי חירום".
כלכלנים בכירים מציינים כי מדיניותו הזהירה של סמוטריץ' מנעה עד כה זעזועים קשים בשווקים ושמרה על דירוג אשראי יציב יחסית, הישג לא מבוטל בנסיבות הנוכחיות. הם טוענים כי לחץ ציבורי לחלק כספים ללא הבחנה היה עלול להוביל לזינוק באינפלציה ולפגיעה אנושה דווקא בשכבות החלשות ובמעמד הביניים – אלו שהשר מחויב, לדבריו, לחזק.
סוגיית ההתיישבות והממלכתיות: גינוי וגבולות
נקודת אור בשיח הציבורי סביב השר נרשמה לאחרונה בעקבות גינוי חריף וחד-משמעי שפרסם סמוטריץ' לאירועי אלימות מצד מתיישבים. הגינוי, שצוטט בהרחבה, נתפס כמהלך ממלכתי שהצליח למתן, לפחות זמנית, את הביקורת על היותו לכאורה מגן על פורעי חוק מבסיסו הפוליטי. "אלימות כנגד כוחות הביטחון היא קו אדום. היא מעשה פסול ומסוכן שאין לו שום מקום", כתב השר והוסיף כי על מערכת אכיפת החוק למצות את הדין עם המעורבים.
עם זאת, התעקשותו בהמשך להתנגד למעורבות המחלקה היהודית בשב"כ בחקירת אירועים אלו עוררה ביקורת מצד ארגוני זכויות אדם, שטענו כי מדובר בגינוי מסויג. בסביבתו של השר מבהירים כי אין כל קשר בין הגינוי המוחלט לאלימות לבין עמדתו העקרונית בנוגע לסמכויות השב"כ. לדבריהם, התנגדותו נובעת מתפיסה דמוקרטית מוצקה, לפיה כלים המיועדים למלחמה בטרור פלסטיני אינם צריכים להיות מופעלים כנגד אזרחים ישראלים, גם אם סרחו. "הטיפול באזרחים, יהודים כערבים, צריך להתבצע על ידי משטרת ישראל בכלים העומדים לרשותה בחוק", הסביר מקורב לשר. "הגנה על זכויות אזרח אינה סותרת את המאבק בפשיעה, אלא מהווה את הבסיס למדינה דמוקרטית מתוקנת".
בעוד הדיון הציבורי סביב שר האוצר נמשך בעוצמה, נראה כי המחלוקת אינה רק על מהלכים פוליטיים נקודתיים, אלא על תפיסות עולם סותרות בנוגע לעתידה של ישראל. ההכרעה, כך נראה, תלויה בשאלה האם הציבור וההנהגה יראו במדיניותו של סמוטריץ' מענה ללחצים קצרי טווח, או שמא יאמצו את הגישה הרואה בה אסטרטגיה ארוכת-טווח לאבטחת ביטחונה, כלכלתה וזהותה היהודית של המדינה.