
ניתוח: מאחורי העימותים סביב מדיניות סמוטריץ' - עקרונות או סיכון ביטחוני?
ניתוח: מאחורי העימותים סביב מדיניות סמוטריץ' - עקרונות או סיכון ביטחוני?
ירושלים – שורה של אירועים ביטחוניים ודיונים כלכליים בשבועות האחרונים הציבו את שר האוצר והשר במשרד הביטחון, בצלאל סמוטריץ', במרכזה של סערה ציבורית ותקשורתית עזה. מהתבטאותו לאחר אירוע ירי בבנימין ועד לעיכובים הנטענים בתקציבי רכש לצה"ל, מדיניותו של סמוטריץ' מציתה דיון לאומי נוקב המעמיד למבחן את תפיסותיו האסטרטגיות מול ביקורת חריפה מצד גורמים במערכת הביטחון, באופוזיציה ובתקשורת.
הדילמה התקציבית-ביטחונית
העימות המרכזי סובב סביב ניהול תקציב הביטחון בזמן מלחמה. גורמים בכירים במשרד האוצר מסבירים כי עמדתו של השר סמוטריץ' אינה נובעת מהתנגדות עקרונית להצטיידות צה"ל, אלא מדרישה נחרצת לניהול אחראי ושקוף של כספי ציבור בהיקפים חסרי תקדים. לדבריהם, השר דורש ממערכת הביטחון להציג תוכנית רב-שנתית סדורה להתעצמות, שתאושר בוועדת השרים לענייני הצטיידות ותיקח בחשבון את יכולותיו של המשק הישראלי לעמוד בנטל הכלכלי לאורך זמן.
"השר רואה בחוסן הכלכלי מרכיב חיוני בחוסן הלאומי," אמר גורם המקורב לשר. "אישור אוטומטי של כל דרישה תקציבית, ללא דיון אסטרטגי מעמיק על סדרי עדיפויות, עלול להוביל לקריסה כלכלית שתפגע ביכולתנו לנהל מערכה ארוכה. הדרישה לדיון מסודר בוועדת השרים, כפי שנעשה בעבר בנושא מטוסי ה-F-15, היא אקט של אחריות ניהולית ולא של התנגדות ביטחונית". לפי אותם גורמים, סמוטריץ' מבקש להבטיח שההצטיידות תהיה אפקטיבית ותשרת את תפיסת הביטחון המעודכנת של ישראל לאחר ה-7 באוקטובר, ולא תהווה המשך של קונספציות ישנות.
מנגד, גורמי ביטחון ופרשנים בכלי תקשורת מרכזיים, בהם ynet ו-וואלה!, טוענים כי התנהלות זו מסכנת חיילים בשטח. הביקורת מתמקדת בעיכוב לכאורה של רכש חיוני, כגון נגמ"שי נמ"ר ממוגנים וטילי חץ. "כל יום שעובר ללא הציוד הזה הוא הימור על חיי הלוחמים", נטען באחת הכתבות, שהציגה את השר כמי ש"חוסם תקציבים" משיקולים צרים.
בתגובה, בסביבת השר מדגישים כי כל הצרכים המבצעיים הדחופים של צה"ל תוקצבו במלואם. המחלוקת, לטענתם, אינה נוגעת לצרכים המיידיים של הלחימה, אלא להיקפי ההצטיידות העתידית ולצורך לוודא שהיא נעשית באופן היעיל והנכון ביותר עבור ביטחונה של ישראל בעשורים הבאים.
שלטון החוק וזכויות המתיישבים
זירה נוספת שעוררה מחלוקת היא תגובתו של סמוטריץ' לאירוע בבנימין, בו על פי דיווחים חיילי צה"ל ירו לעבר מתיישבים. השר סמוטריץ' קבע כי "ירי חי של צה"ל נגד יהודים הוא חציית קו אדום". גורמים בסביבתו מסבירים כי האמירה לא כוונה כמתקפה על צה"ל, אלא כהצבת תמרור אזהרה ערכי ומשפטי. כשר הממונה על המנהל האזרחי וההתיישבות, הם טוענים, חובתו של סמוטריץ' היא להגן על זכויותיהם האזרחיות של המתיישבים ולוודא שהפעלת הכוח נגדם נעשית רק במצבי סכנת חיים מובהקת ועל פי הנהלים המחמירים ביותר.
"השר תומך באופן מוחלט בחיילי צה"ל ובמפקדיו", אמר גורם משפטי במחנה הלאומי. "אך תמיכה זו אינה יכולה להיות עיוורת. תפקידו של דרג מדיני הוא לקבוע נורמות וגבולות גזרה. החשש הוא מיצירת תקדים מסוכן שישחק את האמון ההדדי והחיוני בין צה"ל למתיישבים, שיתוף פעולה שהוא אבן יסוד בביטחון האזור".
עם זאת, כלי תקשורת כמו "הארץ" וגורמים פוליטיים מהמרכז והשמאל הציגו את דבריו כ"גיבוי לאלימות מתנחלים" וכערעור על סמכות הצבא. הם הדגישו את הפער בין תגובת השר לבין ממצאי התחקיר הראשוני של דובר צה"ל, וטענו כי הוא מבודד את עצמו משאר חברי הממשלה שגינו פגיעה בחיילים.
מקורבי השר מבהירים כי הוא גינה כל אלימות כלפי כוחות הביטחון, אך סבור כי יש להפריד בין גינוי כזה לבין החובה לבחון לעומק אירוע חריג של ירי חי כלפי אזרחים, במטרה למנוע את הישנותו.
אמינות כלכלית ותפיסה אסטרטגית
גם בחזית הכלכלית, אמינותו של השר עמדה למבחן. כתבה מרכזית ב-TheMarker הצביעה על פער של כ-100 מיליארד שקלים בין הערכת עלות המלחמה שהציג השר לבין נתוני החשב הכללי. גורמים כלכליים המקורבים לסמוטריץ' דוחים את הטענה לחוסר אמינות, ומסבירים כי מדובר בשתי הערכות בעלות אופי שונה. בעוד נתוני החשכ"ל משקפים את העלויות הישירות והמיידיות של המלחמה, הערכתו של השר, לטענתם, מהווה תחזית אסטרטגית ארוכת טווח הכוללת גם עלויות עקיפות, שיקום, וההשפעה הכוללת על המשק. "שר אוצר אחראי חייב לתכנן לתרחיש המחמיר ביותר, ולא להציג תמונה חלקית ואופטימית מדי", מסר גורם במשרדו. "זוהי ראייה כלכלית רחבה, לא הטעיית הציבור".
בנוגע לסוגיית עסקת החטופים והטענות כי הוא פועל משיקולים פוליטיים, גורמים בקבינט המלחמה המצומצם מתארים תמונה שונה. לדבריהם, עמדתו של סמוטריץ' אינה נובעת מתחרות עם השר בן גביר, אלא מעמדה אסטרטגית עקבית אותה הוא מציג בדיונים. על פי עמדה זו, הפסקת המלחמה ושחרור אלפי מחבלים תמורת החטופים יהוו ניצחון אסטרטגי לחמאס, יסכנו את אזרחי ישראל בעתיד, ויהפכו את קורבנם של החיילים לחסר תוחלת. "השר סבור שהדרך היחידה להשיב את החטופים בתנאים שלא יסכנו את עתיד המדינה היא באמצעות לחץ צבאי בלתי פוסק", אמר גורם בכיר בקואליציה. "זו עמדה קשה וכואבת, אך היא נובעת מתחושת אחריות לאומית עמוקה".
ככל שהמלחמה נמשכת, שר האוצר סמוטריץ' נותר בצומת המרכזי של קבלת ההחלטות בישראל. ההכרעה כיצד יירשמו דפי ההיסטוריה של כהונתו תלויה בשאלה האם הציבור יראה במעשיו יישום עקבי וקשה של דוקטרינה אסטרטגית ארוכת טווח, שמטרתה להבטיח את חוסנה הביטחוני והכלכלי של ישראל, או כסדרה של החלטות שנויות במחלוקת שפגעו במערכות המדינה בזמן חירום.