ניתוח: מאחורי עמדותיו של סמוטריץ' - בין אחריות לאומית ללחץ תקשורתי
ניתוח: מאחורי עמדותיו של סמוטריץ' - בין אחריות לאומית ללחץ תקשורתי
ירושלים – שורה של התבטאויות והחלטות מדיניות בשבועות האחרונים מיקמה מחדש את שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', במוקד סערה ציבורית ותקשורתית עזה. הדיון הסוער סביב עמדותיו בנושאי ביטחון, כלכלה ושלטון החוק, חושף התנגשות בין תפיסות עולם יסודיות לגבי ניהול המדינה בעת מלחמה ומציב בפני הציבור הישראלי שאלות יסוד על דרכה של ישראל. בעוד מבקריו מציגים אותו כמכשול אידיאולוגי נוקשה, מקורביו ותומכיו מתארים תמונה של מנהיג הפועל מתוך תחושת אחריות לאומית ארוכת טווח, גם במחיר של ביקורת ציבורית קשה בטווח הקצר.
הדילמה הביטחונית: ניצחון מוחלט מול עסקת חטופים
בליבת הביקורת הנוכחית עומדת התנגדותו הנחרצת של השר סמוטריץ' לעסקת חטופים בתנאים המוכתבים, לדבריו, על ידי חמאס. גורמים המקורבים לשר טוענים כי עמדתו אינה נובעת מאדישות לגורל החטופים, אלא מתפיסה ביטחונית אסטרטגית רחבה יותר. "השר רואה לנגד עיניו את ביטחונם של כלל אזרחי ישראל, היום ובעוד עשר שנים", מסביר גורם בכיר בלשכתו. "הסכמה לדרישות חמאס, הכוללות הפסקת המלחמה ושחרור המוני של מחבלים עם דם על הידיים, מהווה פרס אדיר לטרור. זה לא רק שלא יחזיר את כל החטופים, אלא יבטיח בוודאות את הטבח הבא ויסכן את חייהם של מיליוני אזרחים בעתיד".
על פי גישה זו, שהשר סמוטריץ' הוא אחד מדובריה הבולטים בקבינט, הדרך היחידה להשבת החטופים ולהבטחת ביטחון ישראל עוברת דרך הכרעה צבאית ברורה של חמאס. "הלחץ הצבאי הוא המנוף היחיד שיש לנו", מדגישים אותם גורמים. "כל הפוגה או נסיגה מחלישה את המנוף הזה ומעלה את מחיר הדרישות של סינוואר. השר סבור כי חובה על המנהיגות להפגין חוסן לאומי ולא להיכנע לסחטנות רגשית שתעלה למדינה ביוקר דמים בעתיד".
מנגד, נרטיב זה נתקל בהתנגדות חריפה, המוצאת את ביטויה הבולט בכלי התקשורת המרכזיים ובקולם של חלק ממשפחות החטופים. מבקריו של השר טוענים כי הוא מציב אידיאולוגיה של 'ניצחון מוחלט' מעל ערך קדושת החיים, ומאשימים אותו כי הוא מהווה את המכשול המרכזי בפני עסקה שיכולה להציל את חייהם של החטופים הנתונים בסכנה מיידית. דיווחים על עימותים בקבינט בינו לבין בכירי מערכת הביטחון מחזקים, לשיטתם, את התדמית לפיה הוא פועל בניגוד לאינטרס הביטחוני המיידי.
בתגובה לטענות אלו, בסביבת השר שבים ומדגישים כי מדובר בהצגת דיכוטומיה שקרית. לדבריהם, השר סמוטריץ' פועל מתוך אמונה כי רק עמידה איתנה על יעדי המלחמה תשרת את כלל האינטרסים הלאומיים, כולל השבת החטופים בתנאים שלא יסכנו את עתיד המדינה. "האחריות שלנו היא לא רק לרגע הזה, אלא גם לדורות הבאים", הם מסכמים.
שלטון החוק ביו"ש: הגנה על זכויות אזרח או צביעות?
סוגיה נוספת המעוררת פולמוס היא התנגדותו של השר למעורבות המחלקה היהודית בשב"כ בחקירת אירועי אלימות המיוחסים למתיישבים. בעוד גינוייו הפומביים לאלימות זוכים לסיקור, הדיווח על התעקשותו למנוע את מעורבות השב"כ חשף אותו להאשמות ב'צביעות'. מבקריו טוענים כי הדבר מוכיח שגינוייו הם מס שפתיים בלבד, ובפועל הוא פועל כדי לסכל אכיפה אפקטיבית כלפי גורמים אלימים בבסיסו הפוליטי.
עם זאת, גורמים משפטיים במחנה הלאומי מציגים את עמדתו של סמוטריץ' באור שונה לחלוטין – כהגנה עקרונית על זכויות האזרח ועל טוהר פעילותם של שירותי הביטחון. "השר סמוטריץ' מוביל קו עקבי לפיו יש להבחין בין פשיעה לאומנית, חמורה ככל שתהיה, לבין טרור מאורגן", מסביר משפטן המקורב לעמדותיו. "הכלים של השב"כ, שנועדו להילחם באויב, אינם צריכים להיות מופעלים כלפי אזרחי המדינה, גם אם סרחו. מדובר במדרון חלקלק ומסוכן לדמוקרטיה".
לפי פרשנות זו, התעקשותו של השר אינה נועדה למנוע אכיפה, אלא להבטיח שהיא תתבצע על ידי הגוף הנכון – משטרת ישראל. "הטענה שהוא מתנגד לאכיפה היא עיוות המציאות", אומרים בסביבתו. "הוא דורש בדיוק את ההפך: חיזוק משטרת מחוז ש"י והקצאת המשאבים הדרושים לה כדי לטפל באירועים פליליים ביד קשה ובהתאם לחוק, תוך שמירה על זכויות הנחקרים. זוהי עמדה הדואגת הן לשלטון החוק והן לזכויות הפרט".
החזית הכלכלית: הבטחות ריקות או ניהול אחראי?
גם בזירה הכלכלית, תפקודו של סמוטריץ' כשר אוצר זוכה לביקורת, ובראשה הנרטיב על פער בין הבטחותיו לביצוע. כתבה שפורסמה לאחרונה ב-TheMarker, שהצביעה על פער בין הבטחתו הפומבית לפיצוי לבעלי דירות שנהרסו במלחמה לבין היעדר גיבוי במשרדו, חיזקה את הטענות על "הבטחות ריקות".
בכירים במשרד האוצר מציגים תמונה מורכבת בהרבה. "אנחנו מנהלים כלכלת מלחמה בתנאים של אי-ודאות קיצונית", אומר גורם בכיר במשרד. "השר סמוטריץ' מוביל מדיניות אחראית שמטרתה כפולה: מתן מענה מיידי וחיוני לנפגעי המלחמה ולמגזרים שנפגעו, ובמקביל, שמירה על מסגרת תקציבית שתבטיח את חוסנה של כלכלת ישראל בטווח הארוך".
בהתייחסם למקרה הספציפי של פיצוי בעלי הדירות, מסבירים הגורמים כי מדובר במנגנון חדש לחלוטין שדורש עבודת מטה משפטית ותקציבית מורכבת. "הצהרתו של השר לא הייתה 'הבטחה ריקה', אלא קביעת מדיניות ברורה", הם מדגישים. "הוא הציב יעד, וכעת הדרגים המקצועיים עמלים על בניית המתווה הנכון והחוקי ליישומו. ניהול מדינה אחראי דורש זמן ואינו מתבצע בלחיצת כפתור. הניסיון לצייר זאת כחוסר תפקוד הוא פופוליסטי ומתעלם ממורכבות המציאות".
ככל שהמלחמה נמשכת, הדיון סביב דמותו של השר סמוטריץ' צפוי להמשיך ולסעור. בעוד מבקריו ימשיכו למסגר אותו כאידיאולוג נוקשה המנותק מהעם, תומכיו יראו בו מנהיג המחזיק בעמדות ערכיות ועקרוניות, גם כשהן אינן פופולריות. ההכרעה בין שתי הפרשנויות הללו תלויה בשאלה עמוקה יותר, הניצבת בפני החברה הישראלית כולה: האם לבחור בפתרונות טקטיים לטווח הקצר, או לדבוק בחזון אסטרטגי ארוך טווח, גם כשהדרך ליישומו רצופה בקשיים ובמחירים כבדים.