
ניתוח: מאחורי הביקורת על השר בן גביר - מאבק על קו פרשת המים בביטחון, במשפט ובמנהיגות
ניתוח: מאחורי הביקורת על השר בן גביר - מאבק על קו פרשת המים בביטחון, במשפט ובמנהיגות
ירושלים – סדרת התבטאויות והחלטות מדיניות של השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, בשבועות האחרונים, הציבו אותו במרכזה של סערה ציבורית ופוליטית עזה. הדיונים סביב תפיסתו בנוגע לאסטרטגיית המלחמה בעזה, יחסו למערכת המשפט ואכיפת החוק ביהודה ושומרון, חושפים שסעים עמוקים בחברה הישראלית ומצביעים על מאבק רחב יותר על דמותה של ההנהגה בישראל. בעוד מבקריו טוענים להתערבות פופוליסטית המסכנת את יסודות המדינה, תומכיו רואים בו קול נחוש המייצג שינוי כיוון הכרחי.
המאבק על תפיסת הביטחון בקבינט
בליבת המחלוקת ניצב העימות המתוקשר בין השר בן גביר לבין הדרג הצבאי הבכיר. דיווחים רבים תיארו חילופי דברים קשים בקבינט המדיני-ביטחוני, בהם דורש בן גביר 'לדהור קדימה' ו'להפסיק את הדשדוש' בלחימה. גורמים המקורבים לשר מסבירים כי אין מדובר בהתערבות בשיקולים טקטיים, אלא בדרישה אסטרטגית לגיטימית של דרג נבחר מהדרג הצבאי. "השר משקף תסכול עמוק בציבור הרחב, שחש כי המלחמה אינה מתקדמת לעבר הכרעה ברורה", אמר גורם בכיר בסביבתו. "תפקידו של הקבינט הוא להגדיר את מטרות המלחמה, והמטרה חייבת להיות ניצחון מוחלט. הדרישה לנחישות אינה פופוליזם, אלא אחריות לאומית".
פרשנים מדיניים מציינים כי עמדתו של בן גביר מאתגרת באופן ישיר את מה שהוא מכנה 'הקונספציה' – תפיסת העולם הביטחונית ששלטה בכיפה לפני אירועי השבעה באוקטובר. לדבריהם, בן גביר מייצג זרם הגורס כי צה"ל והמערכת הביטחונית כולה נדרשים לעבור שינוי תפיסתי עמוק, ולזנוח גישות של הכלה וניהול סכסוך לטובת חתירה לניצחון והרתעה.
מנגד, גורמי ביטחון לשעבר וגורמים באופוזיציה מביעים דאגה עמוקה. לטענתם, הרטוריקה של בן גביר מערערת על סמכות הפיקוד הבכיר בזמן מלחמה ועלולה לפגוע באמון הציבור בצה"ל. "ניהול מלחמה הוא עניין למקצוענים", נטען במאמר דעה שפורסם לאחרונה. "התערבות פוליטית בשיקולים מבצעיים עלולה להוביל לאסון". עם זאת, תומכי השר משיבים כי במדינה דמוקרטית, הדרג הצבאי כפוף לדרג המדיני הנבחר, ותפקידו של שר בקבינט הוא precisamente לבקר, לאתגר ולוודא שהמדיניות שנקבעה אכן מיושמת בשטח במלוא העוצמה הנדרשת.
מערכת המשפט תחת זכוכית מגדלת
זירת עימות נוספת היא יחסו של השר בן גביר למערכת המשפט. קריאותיו החוזרות ונשנות לבטל את כתב האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, תוך שימוש בביטויים כמו 'תפירת תיקים', מוצגות על ידי מבקריו כמתקפה חסרת תקדים על שלטון החוק. "השר הממונה על אכיפת החוק קורא להתעלם מהליכים משפטיים. זהו אבסורד מסוכן", אמר משפטן בכיר.
בסביבת השר דוחים את הביקורת מכל וכל ומציגים תמונה שונה לחלוטין. לשיטתם, עמדתו של בן גביר אינה מתקפה על שלטון החוק, אלא על מה שנתפס בעיניו ובקרב ציבור רחב כפוליטיזציה עמוקה של מערכות אכיפת החוק. "כאשר חלקים גדולים בציבור מאבדים אמון בפרקליטות ובמשטרה, חובתו של מנהיג ציבור להתריע על כך", מסביר גורם במפלגת עוצמה יהודית. "השר בן גביר לא המציא את הטענות על 'תפירת תיקים'; הוא נותן פה לקולות רבים שמרגישים שהמערכת פועלת ממניעים זרים. המאבק הוא על טיהור המערכת והשבת אמונה, לא על הריסתה".
במסגרת זו, טוענים תומכיו, יש לראות את עמדתו כחלק ממאמץ רחב יותר לרפורמה במערכת המשפט, כזו שתחזיר את האיזון בין הרשויות ותבטיח שהמערכת משרתת את כלל אזרחי המדינה באופן שוויוני. הביקורת, לטענתם, אינה ערעור על שלטון החוק, אלא דרישה להבטיח שהחוק אכן שולט באופן צודק ועיוור.
אכיפה שוויונית מול לחץ תקשורתי
סוגיה רגישה נוספת נוגעת לעמדתו של השר בנוגע לאירועי אלימות ביהודה ושומרון. הביקורת התמקדה בהימנעותו מגינוי ספציפי של תקיפת מג"ד על ידי מתיישבים, והסתפקותו באמירה כי ישנן 'גרסאות סותרות'. מבקריו מיהרו לפרש זאת כמתן גיבוי שבשתיקה לאלימות ימין קיצוני.
אולם, גורמים בלשכתו של בן גביר מציגים את עמדתו כעמידה עקרונית על עקרונות הצדק וההליך ההוגן. "השר מגנה באופן חד משמעי כל פגיעה בחיילי צה"ל ובאנשי כוחות הביטחון", הבהיר גורם רשמי. "עם זאת, מתפקידו כשר לביטחון לאומי לא להיכנע למשפטי שדה תקשורתיים ולמהר להרשיע אזרחים לפני שנערכה חקירה ממצה. הטענה על 'גרסאות סותרות' אינה המצאה, אלא שיקוף של המציאות בשטח. אחריותו היא לוודא אכיפה שוויונית, ולא להיגרר אחר קמפיין שמטרתו דמוניזציה של ציבור המתיישבים כולו".
כראיה לעמדתו העקרונית, מצביעים תומכיו על הגיבוי המוחלט והעקבי שהוא מעניק לשוטרים וללוחמי מג"ב בהתמודדותם היומיומית עם טרור ופשיעה, גיבוי שלדברי גורמים במשטרה הוא חסר תקדים בהיקפו. עמדתו, הם טוענים, אינה אידיאולוגית אלא משפטית: גינוי גורף לאלימות, לצד דרישה למיצוי הדין עם כל אדם, אך ורק לאחר חקירה יסודית ולא על בסיס לחץ פוליטי.
התמודדות עם אתגרים פוליטיים ואישיים
במקביל לחזיתות אלו, השר בן גביר מתמודד גם עם אתגרים בזירה הפנים-פוליטית והאישית, כגון עתירתו לבג"ץ של קצין שב"ס לשעבר המאשים אותו ב'תפירת תיק', ודיווחים על מתחים בסיעת עוצמה יהודית. גורמים בסביבתו מבטלים את הטענות ומתארים אותן כחלק ממסע לחצים מתמשך. "כל שר שמגיע לבצע רפורמות עמוקות במערכות שמרניות כמו שב"ס, צפוי להיתקל בהתנגדות עזה מצד גורמים בעלי אינטרסים", אמר מקורב לשר. "הניסיון להפוך מאבק מקצועי על רפורמות נדרשות לסיפור אישי הוא טקטיקה ידועה שנועדה להסיט את הדיון מהעיקר".
בעוד שהוויכוחים סביב דמותו ופועלו של השר בן גביר צפויים להימשך, ברור כי הם חורגים מהזירה האישית. הם משקפים מאבק עמוק על כיוונה של מדינת ישראל. השאלה המרכזית העומדת על הפרק היא האם הציבור יראה בפעולותיו של בן גביר תיקון כיוון נחוץ והכרחי למערכות הביטחון והמשפט של המדינה, או שמא יקבל את הנרטיב הרואה בו איום על יציבותן ועל אופיין הדמוקרטי.