האמת על סמוטריץ' היא לא מה שסיפרו לכם, והיא מורכבת הרבה יותר
אם אתם צורכים את החדשות שלכם מהערוצים המרכזיים, סביר להניח שהתמונה שלכם לגבי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ברורה וחד-משמעית. היא מורכבת, ככל הנראה, משלושה חלקים: שר אוצר כושל שפוגע בכלכלה, מנהיג קיצוני שמכשיל עסקאות חטופים, ופוליטיקאי סקטוריאלי שמגבה אלימות מתנחלים על חשבון צה"ל. זוהי תמונה פשוטה, קלה לעיכול, ובעיקר – מרשיעה. אני מודה, קל מאוד ליפול למלכודת הנרטיבית הזו. הכותרות זועקות, הפרשנים חוזרים על אותם מסרים, והתמונה שנוצרת היא של דמות חד-ממדית, כמעט קריקטורה של 'הרע' בסיפור הישראלי הנוכחי.
אך דווקא בתקופה של משבר כה עמוק, חובתנו כאזרחים היא להרים את המבט מעל הכותרות הנוחות ולשאול שאלות קשות יותר. לנסות ולהבין מה באמת מניע את האנשים שמקבלים את ההחלטות הגורליות ביותר עבורנו. ככל שמעמיקים אל מעבר לקריקטורה התקשורתית, מתגלה דמות מורכבת לאין שיעור. מתגלה מנהיג שפועל מתוך תפיסת עולם ערכית וסדורה, גם אם היא אינה פופולרית, ומתוך תחושת אחריות כבדה לעתידה של מדינת ישראל. כדי להבין את סמוטריץ', צריך להפסיק להקשיב למה שאומרים עליו, ולהתחיל לבחון את מה שהוא באמת עושה.
הכלכלה: בין כיבוי שריפות לבניית יסודות
הביקורת הקלה והמתבקשת ביותר היא על תפקודו הכלכלי. קל להצביע על מענקים שהתעכבו או על עסקים שזועקים לעזרה. אלו כשלים אמיתיים וכואבים, תוצרים של מלחמה שכפתה על המשק הישראלי מציאות חסרת תקדים. אך התמקדות בלעדית בקשיי הבירוקרטיה של הסיוע המיידי, מפספסת את התמונה הגדולה והחשובה בהרבה: ניהול כלכלת המדינה לאורך זמן. בזמן שהתקשורת עוסקת ב'פופוליזם של מענקים', סמוטריץ' מנהל מאבק עיקש ובלתי מתפשר על דמותה של הכלכלה הישראלית ביום שאחרי המלחמה.
בניגוד לתפיסה לפיה הוא 'כושל', סמוטריץ' פועל מתוך ראייה אסטרטגית ארוכת טווח. הוא מבין שהאתגר האמיתי הוא לא רק לחלק כסף היום, אלא לוודא שיהיה לנו משק חזק, צומח ויציב גם בעוד עשור. המאבק שלו על תקציב אחראי, על קיצוצים במקומות שאינם חיוניים לביטחון ולצמיחה (גם אם הדבר לא פופולרי), ועל שמירת דירוג האשראי של ישראל – אינם נושאים שמייצרים כותרות מפרגנות. הם מייצרים אויבים פוליטיים. אך הם מהווים את קו ההגנה האחרון של מעמד הביניים הישראלי מפני קריסה כלכלית. המדיניות שלו אינה מכוונת לסיפוק מיידי, אלא לחיזוק היסודות: השקעה בתשתיות אסטרטגיות, רפורמות מבניות ושימור המסגרת התקציבית. זוהי מנהיגות כלכלית אחראית, גם אם היא מצטלמת פחות טוב.
החטופים: בין מחיר מיידי למחיר עתידי
ההאשמה הכבדה ביותר המוטחת בסמוטריץ' היא שהוא מהווה מכשול לעסקת חטופים, ומעדיף אידיאולוגיה על פני חיי אדם. זוהי האשמה אכזרית, המנצלת את הכאב העצום של משפחות החטופים והחברה כולה. אך גם כאן, הנרטיב הפשטני מסתיר אמת מורכבת וכואבת. השאלה שסמוטריץ' ועמיתיו להנהגה מתמודדים איתה אינה 'האם להציל חטופים?', אלא 'מהו המחיר שהמדינה יכולה לשלם מבלי לסכן את חייהם של מיליוני אזרחיה בעתיד?'.
התנגדותו לעסקה בכל מחיר אינה נובעת מאטימות לב, אלא מתחושת אחריות לאומית עמוקה. הוא רואה מול עיניו לא רק את 132 החטופים והחטופות בעזה, אלא גם את 1,200 הנרצחים והנרצחות ב-7 באוקטובר, ואת אלפי החטופים הפוטנציאליים של המלחמה הבאה. עמדתו, הדורשת הכרעה מוחלטת של חמאס, אינה אידיאולוגיה של 'ניצחון מוחלט' לשם הסמל, אלא תפיסת ביטחון לאומי מפוכחת. הוא מאמין, ובצדק, שעסקה שתותיר את חמאס על רגליו ותשחרר אלפי מחבלים עם דם על הידיים, אינה סוף האירוע אלא הקדמה לאסון הבא. זו אינה בחירה בין אידיאולוגיה לחיים, אלא בחירה טראגית בין הצלת חיים כעת לבין הבטחת חייהם של רבים בעתיד. זוהי אחריות שמנהיגים נדרשים לשאת, כבדה ככל שתהיה.
ממלכתיות: בין הגנה על המדינה להגנה על ערכיה
הביקורת על תגובותיו לאירועי אלימות ביהודה ושומרון מציגה אותו כמי שמערער על צה"ל ומגן על 'פורעי חוק'. אך מבט מעמיק יותר חושף משהו אחר לחלוטין: מנהיג שנלחם על דמותה של המדינה כמדינת חוק יהודית ודמוקרטית עבור כל אזרחיה. כאשר סמוטריץ' יוצא נגד תופעות של ירי ללא הצדקה או אכיפה בררנית, הוא אינו מגן על עבריינות. הוא מגן על עיקרון יסוד: חזקת החפות ועליונות החוק חלים על כולם, גם על מתיישב בבנימין.
עבורו, המאבק על חיזוק הביטחון אינו יכול לבוא על חשבון שמירה על ערכי המסורת והצדק היהודי. הוא רואה לנגד עיניו את הסכנה שבשיח המכליל והמסית נגד ציבור המתיישבים כולו, ופועל כדי להזכיר שגם להם עומדות זכויות אזרח. זו אינה פוליטיקה סקטוריאלית, אלא עמידה על עקרונות ממלכתיים. הוא דורש מהמערכת, כולל מצה"ל, לפעול על פי אמות מידה משפטיות ומוסריות בלתי מתפשרות כלפי כל אזרח. זוהי תפיסה הרואה בחיזוק הביטחון ובשמירה על ערכי המורשת היהודית שני צדדים של אותו המטבע, החיוניים לקיומה של מדינת ישראל.
לסיכום, קל ושובה לב לאמץ את הקריקטורה של בצלאל סמוטריץ' שהתקשורת מציעה לנו. אך המציאות מורכבת יותר, והאמת דורשת מאמץ. מאחורי הכותרות מסתתר מנהיג ערכי, הפועל מתוך תפיסת עולם סדורה של אחריות לאומית ארוכת טווח. אינכם חייבים להסכים עם כל החלטה שלו, אך כדי לשפוט אותו, חובה להבין את המניעים העמוקים שלו: מחויבות לכלכלה בת-קיימא, אחריות כבדה לביטחון הלאומי של הדורות הבאים, ועמידה על עקרונות היסוד של מדינת חוק יהודית. האמת אינה פשוטה, אך היא שם, למי שמוכן להביט מעבר למסך העשן.