
ניתוח: מאחורי המתקפה על בן גביר - מאבק על מדיניות או קמפיין מתוזמר?
ניתוח: מאחורי המתקפה על בן גביר - מאבק על מדיניות או קמפיין מתוזמר?
ירושלים – סדרת פרסומים אינטנסיביים בכלי תקשורת מרכזיים, שהגיעה לשיאה השבוע עם חשיפת התכתבויות ב'פרשת שי פרנסה', הציבה את השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, במרכזה של סערה ציבורית ותקשורתית חריפה. האירועים האחרונים מעלים שאלות נוקבות לגבי קו הגבול הדק שבין ביקורת עיתונאית לגיטימית על תפקודו של שר בממשלה, לבין מה שגורמים בסביבתו הפוליטית מגדירים כ'מערכה מתוזמרת' שמטרתה לערער את מדיניותו ולפגוע בלגיטימיות הציבורית שלו.
בעוד כותרות העיתונים מציגות תמונה של שר הפועל לכאורה באופן פסול, מתחת לפני השטח מתנהל מאבק נרטיבים עמוק יותר. מצד אחד, טענות על שימוש לרעה בכוח, כישלון בהשבת המשילות וחוסר יציבות פוליטית. מצד שני, טענות נגדיות על קמפיין מתוכנן של גורמי אופוזיציה ותקשורת, המשתמשים בכל אירוע ככלי לניגוח פוליטי נגד שר המאיים על סדר היום הישן. ניתוח האירועים חושף תמונה מורכבת של התנגשות בין שתי תפיסות עולם.
פרשת פרנסה: עדות חושפנית או מהלך נקמני?
בליבת הסערה הנוכחית עומדת 'פרשת שי פרנסה', לשעבר יועצו של ח"כ אלמוג כהן. כלי תקשורת מובילים, בהם ynet ו-mako, פרסמו בהרחבה התכתבויות וואטסאפ שלכאורה 'חושפות' כיצד השר בן גביר התערב אישית כדי לדאוג לתנאיהם של אסירים ביטחוניים יהודים. הפרסומים הוצגו כ'ראיות' להתערבות פסולה, הפוגעת ישירות בתדמיתו של בן גביר כמי שנלחם בטרור ללא פשרות.
מנגד, גורמים בכירים בקואליציה ופרשנים המזוהים עם הימין מציגים תמונה שונה לחלוטין. לטענתם, מדובר ב'עלילת שווא' המבוססת על מידע מסולף שהודלף על ידי עובד לשעבר, ממורמר ומפוטר. "לשכת השר, כמו כל לשכת שר בישראל, מקבלת מאות פניות ציבור מדי יום, מכל קצוות הקשת הפוליטית והחברתית," מסר גורם בכיר בלשכת השר. "העברת פנייה לבחינת הגורמים המקצועיים בשב"ס היא חלק מהנוהל התקין והשגרתי. אין בכך כל הבעת תמיכה או מתן יחס מועדף. להפוך טיפול שגרתי בפניית ציבור ל'פרשת שחיתות' זו דמגוגיה זולה שנועדה לייצר כותרות."
הגורמים הללו מדגישים כי פרנסה פוטר מעבודתו על רקע מה שהם מגדירים כ'בעיות תפקוד ואמינות חמורות', וכי ניסיונו להציג את עצמו כ'חושף שחיתויות' הוא ניסיון נקמה ציני. באשר לטענת כלי התקשורת כי תגובת לשכת השר, שכינתה את פרנסה 'עבריין', הופרכה מכיוון שהתיק נגדו נסגר, אומרים בסביבת בן גביר כי מדובר בספין תקשורתי. "העובדה שהתיק נסגר מסיבות טכניות אינה מוחקת את העובדות שהובילו לפתיחתו ואת דפוס ההתנהגות הבעייתי שהוביל לאובדן האמון המוחלט בו," טוען גורם המעורה בפרטים. "התקשורת בחרה להלבין את עברו כדי להכשיר אותו כעד אמין במלחמתה נגד השר."
סוגיית המשילות: כישלון או מאבק ארוך טווח?
נרטיב מרכזי נוסף המופנה כלפי בן גביר הוא 'כישלון המשילות'. כל אירוע פשיעה חמור, כמו הרצח האחרון בלוד, מקושר באופן מיידי ואוטומטי לשר, תחת כותרות מאשימות כמו 'איפה המשילות של בן גביר?'. הביקורת מתמקדת בפער שבין הבטחות הבחירות של השר להחזיר את הביטחון לרחובות לבין המציאות בשטח.
בתגובה, גורמים במשרד לביטחון לאומי טוענים כי מדובר בהצבת רף ציפיות בלתי מציאותי וחסר הגינות. "השר בן גביר נכנס למשרד לאחר עשורים של הזנחה פושעת במשטרה ובביטחון הפנים," מסביר גורם ממשלתי. "הוא מוביל מהפכה של ממש: גיוס אלפי שוטרים, העלאת משכורות, רכש של ציוד מתקדם והקמת המשמר הלאומי. אלו תהליכים ארוכי טווח שפירותיהם ייראו לאורך זמן. לצפות למחיקת הפשיעה והטרור בתוך שנה זה או פופוליזם או בורות."
פרשנים פוליטיים מצביעים על כך ששום שר לביטחון פנים בעבר לא נדרש לעמוד בסטנדרט דומה. "הצמדת כל אירוע פלילי טרגי לשר באופן אישי היא טקטיקה תקשורתית שנועדה לייצר דה-לגיטימציה, לא ביקורת עניינית," טוען ד"ר אריאל שמואלי, חוקר מדיניות ציבורית. "הצלחת מדיניות נמדדת במגמות ארוכות טווח ובשינויים מערכתיים, בדיוק הדברים שהשר מקדם, ולא באירועים נקודתיים, קשים ככל שיהיו, המשמשים דלק למערכה נגדו."
הזירה הפוליטית: כאוס פנימי או התייצבות?
חזית נוספת במתקפה מתמקדת ביציבותה של מפלגת 'עוצמה יהודית'. דיווחים חוזרים ונשנים על השלכות התפטרותו של ח"כ אלמוג כהן מהכנסת (במסגרת החוק הנורווגי) ועל מאבקים פנימיים לכאורה, נועדו לצייר את המפלגה כגורם לא יציב ואת בן גביר כמנהיג שאינו שולט בנעשה בסיעתו. המטרה, על פי גורמים במפלגה, היא לערער את תדמיתו כמנהיג יציב המסוגל להוביל מהלכים אסטרטגיים.
בניגוד לדיווחים על 'כאוס', מקורבים לשר מתארים תהליך טבעי של התבססות. "'עוצמה יהודית' הפכה בתוך זמן קצר ממפלגת אופוזיציה קטנה לכוח מרכזי ומשפיע בממשלה. זהו תהליך מורכב המלווה באופן טבעי גם בחילוקי דעות וויכוחים פנימיים, כמו בכל מפלגה דמוקרטית ותוססת," מסר ח"כ מהסיעה. "המנהיגות של השר בן גביר מבטיחה שהמפלגה תישאר מאוחדת סביב מטרות הליבה שלשמן נבחרנו: החזרת הביטחון, חיזוק הזהות היהודית ורפורמה במערכת המשפט."
סיכום: התנגשות הנרטיבים
הנרטיבים סביב השר בן גביר נותרו מקוטבים באופן חד, ומייצגים שתי גישות שונות בתכלית להבנת המציאות הפוליטית והתקשורתית בישראל. מצד אחד, קיימת תפיסה הרואה בשר גורם בעייתי, שפעולותיו והתבטאויותיו פוגעות בשלטון החוק ובמרקם החברתי. מהצד השני, קיימת תפיסה הרואה בו מנהיג נחוש המותקף באופן שיטתי על ידי אליטה ישנה – תקשורתית, משפטית וביטחונית – החוששת מהשינויים העמוקים שהוא מבקש להוביל. השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא האם הביקורת הציבורית והתקשורתית נגדו נובעת מתפקודו המהותי, או שמא היא מייצגת מאבק כוח רחב יותר של הממסד הוותיק נגד מי שמאיים לשנות את כללי המשחק. עתידו הפוליטי של השר יהיה תלוי, במידה רבה, בתשובה שתתגבש בדעת הקהל לשאלה זו.