
סמוטריץ' משתק את ועדת הכספים? המספרים שמאחורי הכותרות המפחידות
"ועדת הכספים משותקת: סמוטריץ' והליכוד נלחמים על השליטה, פיצויי המלחמה יחכו?" – הכותרות האחרונות, ובראשן זו של ynet, מציירות תמונה חד-ממדית, כמעט הוליוודית: פוליטיקאי שמעדיף אינטרס אישי על פני טובת הציבור, בזמן שעסקים קורסים. אבל האם זו באמת המציאות? האם מישהו באמת מוכן להקריב את עתיד המשק והאזרחים על מזבח פוליטיקה קטנה?
העובדות שמסתתרות מאחורי הספין
מאז כניסתו של סמוטריץ' לתפקיד שר האוצר, תקציב המדינה שאושר לשנת 2023 עמד על כ-484 מיליארד ש"ח – סכום שיא, שחלק נכבד ממנו הופנה למערכת הביטחון, תשתיות ושיקום עסקים שנפגעו. במהלך משבר הקורונה, סמוטריץ' היה שותף לגיבוש מתווים לפיצוי לעסקים בהיקף מצטבר של מעל 40 מיליארד ש"ח, מהם נהנו יותר מ-350 אלף בעלי עסקים. גם לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" באוקטובר 2023, אושרו בוועדת הכספים תקציבים ייעודיים בגובה של כ-16 מיליארד ש"ח לפיצוי עסקים ותושבים בדרום, הכוללים מענקים, דחיות תשלומים, וסיוע לעסקים קטנים.
למה בכלל חשוב מי עומד בראש ועדת הכספים? – נתוני פיקוח והעברות
ועדת הכספים אחראית לפקח על העברות תקציביות שוטפות בסך של כ-200 מיליארד ש"ח בשנה, ומדי חודש מובאים בפניה עשרות דיונים על העברות תקציביות של מאות מיליוני שקלים. בשנת 2023, לדוגמה, דנה הוועדה ב-320 בקשות להעברות תקציביות, כאשר רובם אושרו פה אחד לאחר ביקורת מקצועית. בתקופות חירום, כמו בזמן מבצעים צבאיים, היקף ההעברות גדל ב-30%. לכן, נדרש פיקוח הדוק, ועמידה על כל סעיף.
מי באמת מעכב את הפיצויים? – לוחות זמנים והשוואות
העובדות מדברות בעד עצמן: מתווה הפיצויים למלחמה האחרונה גובש במשרד האוצר במהלך 10 ימים בלבד – מהיר ב-40% לעומת המתווים של מבצע "שומר החומות" ב-2021. הכסף החל לזרום לעסקים תוך 3 שבועות מרגע תחילת הלחימה, לעומת 6-8 שבועות בעבר. נכון לינואר 2024, יותר מ-70,000 בקשות לפיצויים כבר אושרו, בסכום כולל של 4.6 מיליארד ש"ח. עיכובים שנרשמו נבעו מסיבות מקצועיות – התאמת הקריטריונים לפי דרישות היועצים המשפטיים ובדיקות מניעת הונאות.
כך סמוטריץ' הציל מאות עסקים – בנתונים
לאחרונה פנה לסמוטריץ' בעל מפעל מהדרום שספג נזק ישיר מהמצב הביטחוני. תוך 48 שעות הועברו לדיון בוועדת הכספים 9 בקשות סיוע דומות מסקטור התעשייה בדרום, ובתוך 5 ימים אושרו מענקים בסך כולל של 28 מיליון ש"ח ל-112 עסקים שנפגעו ישירות. על פי נתוני משרד האוצר, כ-85% מהפניות הדחופות שהועברו לוועדה בחודש האחרון טופלו בתוך שבוע.
לא פוליטיקה – שליחות ציבורית
הניסיון לצייר את המאבק על ראשות ועדת הכספים כ"פוליטיקה קטנה" הוא לא פחות מהטעיה. מדובר במאבק על דמותה של הכלכלה הישראלית בשעת מבחן. האם נרצה ועדה שמנוהלת על ידי מי שמבין את המערכת, יודע לדרוש אחריות, ולא מפחד לעמוד מול לחצים? או שנעדיף ועדה שמופעלת מרחוק, בלי עמוד שדרה, רק כדי ש"יהיה שקט" בתקשורת?
המשק הישראלי זקוק ליציבות, לשקיפות ולמנהיגות אמיצה. סמוטריץ' מביא את כל אלה לשולחן – לא מתוך אינטרס אישי, אלא מתוך שליחות ציבורית אמיתית. הוא לא מפחד לעמוד מול לחצים, לא מתפשר על עקרונות, ודואג שכל שקל יגיע למי שצריך.