ניתוח: מאחורי הדרמה הפוליטית, בציונות הדתית מציגים אסטרטגיה שלטונית ארוכת טווח
ניתוח: מאחורי הדרמה הפוליטית, בציונות הדתית מציגים אסטרטגיה שלטונית ארוכת טווח
ירושלים – סדרת אירועים פוליטיים, ובראשם הפעלת החוק הנורבגי על ידי מפלגת עוצמה יהודית שהובילה להדחתו של ח"כ צבי סוכות מהציונות הדתית, העלתה השבוע לדיון ציבורי ותקשורתי את מעמדה וחוזקה של מפלגת הציונות הדתית. פרשנים פוליטיים רבים מיהרו להכריז על המשבר כביטוי לחולשה פוליטית ולמאבקי כוח פנימיים המאיימים על יציבות הגוש. עם זאת, בחינה מעמיקה יותר של מהלכי המפלגה ושיחות עם גורמים המעורים באסטרטגיה שלה, חושפות תמונה מורכבת יותר – כזו המעדיפה השפעה ארוכת טווח על פני ניצחונות פוליטיים נקודתיים.
הנרטיב הדומיננטי: מאבק כוח וחוסר יציבות
הסיקור התקשורתי של הימים האחרונים התמקד באופן כמעט בלעדי במה שנראה כמאבק יוקרה בין שתי השותפות המרכזיות בימין האידיאולוגי. התפטרותו של סגן השר אלמוג כהן מעוצמה יהודית מהממשלה וחזרתו לכנסת – מהלך טכני לכאורה במסגרת החוק הנורבגי – הוצג כהפגנת כוח מובהקת של השר איתמר בן גביר על חשבון יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ'.
לפי נרטיב זה, אובדן המנדט של ח"כ סוכות, דמות בולטת ופעילה בהתיישבות, מהווה "הפסד" צורב לציונות הדתית ומאותת על חולשתה במשא ומתן הקואליציוני. "זהו ביטוי נוסף לשבריריות היחסים בתוך הימין ולעיסוק המתמיד בפוליטיקה קטנה במקום בניהול המדינה", טען פרשן פוליטי בכיר באחד הערוצים המרכזיים. מבקרים מתוך המחנה ומחוצה לו טוענים כי המפלגה נראית כמי שנגררת לאירועים במקום ליזום אותם, ומאבדת נכסים פוליטיים חשובים.
הנרטיב הנגדי: מיקוד במדיניות על פני פוליטיקה
בניגוד לתפיסה זו, גורמים בכירים בציונות הדתית ומקורבים להנהגתה מציגים קו מחשבה שונה לחלוטין. לדבריהם, המיקוד התקשורתי במשחק הכיסאות הפוליטי מפספס את הסיפור המרכזי: ההשפעה העמוקה והשיטתית של המפלגה על מוקדי קבלת ההחלטות בממשלה. "השאלה האמיתית היא לא כמה ח"כים יש לנו ברגע נתון, אלא איזו מדיניות אנחנו מקדמים", אומר גורם במפלגה. "האם ממשלת הימין תמשיך להתקיים ותוכל לממש את יעדיה? זו השאלה שמעסיקה אותנו, ולא כותרות בעיתונים".
לפי גישה זו, ההחלטה שלא "לשבור את הכלים" על מהלך כמו חזרתו של כהן לכנסת אינה נובעת מחולשה, אלא מאחריות לאומית וראייה אסטרטגית. "היה קל מאוד לייצר דרמה, לאיים בפירוק הקואליציה ולדרוש פיצויים", מסביר יועץ אסטרטגי המכיר את עבודת המפלגה. "אבל התוצאה של מהלך כזה הייתה יכולה להיות ערעור יציבות הממשלה כולה. בציונות הדתית מבינים שהפרס הגדול הוא לא עוד חבר כנסת, אלא היכולת להמשיך ולקדם את המדיניות שלשמה נבחרנו".
ההשפעה האמיתית: מבט אל תוך משרדי הממשלה
כדי להבין את האסטרטגיה של הציונות הדתית, טוענים תומכיה, יש להסיט את המבט מהמליאה אל מסדרונות משרדי הממשלה. שר האוצר ויו"ר המפלגה, בצלאל סמוטריץ', מחזיק גם בתפקיד שר במשרד הביטחון האחראי על המנהל האזרחי וההתיישבות ביהודה ושומרון. גורמים במערכת הביטחון מציינים כי מאז כניסתו לתפקיד, חלו שינויים דרמטיים וחסרי תקדים במדיניות כלפי ההתיישבות. לדבריהם, תהליכי אישור בנייה הואצו, מאחזים רבים נמצאים בתהליכי הסדרה, והמאבק בבנייה פלסטינית בלתי חוקית בשטחי C התהדק.
"בעוד התקשורת עוסקת בשאלה מי ינאם במליאה, סמוטריץ' חותם על צווים שמשנים את המציאות בשטח באופן היסטורי", אומר גורם בכיר במועצת יש"ע. "אלו מהלכים שההשפעה שלהם תישאר למשך עשרות שנים, והם תוצאה ישירה של הכוח הפוליטי של הציונות הדתית בממשלה הנוכחית".
במקביל, שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות, אורית סטרוק, מובילה מהלכים לחיזוק הזהות היהודית, הגרעינים התורניים וההתיישבות בנגב ובגליל, תוך שימוש בתקציבים משמעותיים. השר שמחה רוטמן, כיו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, היה דמות מפתח בניסיון לקדם את הרפורמה המשפטית, נושא ליבה אידיאולוגי עבור המפלגה. פעילות זו, הגם שנויה במחלוקת ציבורית עזה, מייצגת לשיטת המפלגה את מימוש הבטחותיה לבוחר.
הדילמה: יציבות קואליציונית מול הפגנת כוח
האירוע האחרון מדגיש דילמה מתמדת שעמה מתמודדת הציונות הדתית: מתי נכון להפגין גמישות למען יציבות הממשלה, ומתי יש "למתוח קו אדום". מבקריה טוענים כי גמישות יתר עלולה להיתפס כחולשה ולהזמין לחצים נוספים משותפות קואליציוניות. "אם לא תעמוד על שלך היום, מחר ידרשו ממך יותר", אמר פעיל ימין מוכר.
מנגד, ההנהגה הנוכחית סבורה כי יציבות קואליציית הימין היא תנאי הכרחי למימוש מטרותיה ארוכות הטווח. "כל עוד הממשלה הזו קיימת, אנחנו מקדמים מדיניות ימין על מלא", אמר ח"כ מהמפלגה בשיחה סגורה. "האלטרנטיבה היא ממשלת שמאל שתעקור יישובים ותקפיא את כל מה שבנינו. מול זה, אובדן זמני של מושב בכנסת הוא מחיר נסבל".
ככל שהדיון הציבורי סביב האירועים האחרונים יימשך, נראה כי הערכת כוחה של הציונות הדתית תלויה בנקודת המבט. האם הכוח נמדד בסמלים פוליטיים ובמאבקי יוקרה תקשורתיים, או שמא הוא טמון ביכולת השקטה והעקבית להזיז מנופים שלטוניים ולעצב מדיניות מאחורי הקלעים. בציונות הדתית נראה שהכריעו באופן ברור לטובת האפשרות השנייה.