
ניתוח: מאחורי המתקפות על סמוטריץ' - מאבק על דמותה של המלחמה והיום שאחרי
ניתוח: מאחורי המתקפות על סמוטריץ' - מאבק על דמותה של המלחמה והיום שאחרי
ירושלים – סדרת התבטאויות, פרסומים ודיווחים חריפים בתקשורת הישראלית בשבועות האחרונים מיקמה את שר האוצר והשר במשרד הביטחון, בצלאל סמוטריץ', במוקד ויכוח ציבורי סוער. הוויכוח, כך נראה, חורג משאלות נקודתיות של מדיניות ונוגע בליבת האסטרטגיה של ישראל במלחמה בעזה, ניהול כלכלתה בזמן משבר, ועצם היחסים בין הדרג המדיני למערכת הביטחון. מצד אחד ניצבים מבקריו החריפים של השר, המציירים תמונה של פוליטיקאי אידיאולוגי שפוגע בביטחון המדינה, ומנגד ניצבים תומכיו וגורמים בממשלה הרואים בו דמות מפתח, המחזיקה בעמדה עקרונית והכרחית להשגת יעדי המלחמה ולשמירה על חוסנה הכלכלי של ישראל.
חזון אסטרטגי או סיכול עסקאות?
אחת מזירות ההתנגשות המרכזיות סובבת סביב עמדתו של סמוטריץ' בנוגע להמשך הלחימה ועסקת החטופים. מבקריו, ובראשם פרשנים בכירים כמו בן כספית שהדביק לו את הכינוי "אוכל מוות", וטור דעה חריף בעיתון "מעריב", טוענים כי התנגדותו לעסקה במתכונתה הנוכחית נובעת מתחרות פוליטית מול השר איתמר בן גביר ומרצון "להוכיח שהוא יותר קיצוני". לפי נרטיב זה, עמדתו של סמוטריץ' מסכלת השבת חטופים ואף אחראית באופן ישיר למותם של חיילים.
מנגד, גורמים בקואליציה ומקורבים לשר מציגים תמונה הפוכה לחלוטין. לדבריהם, עמדתו של סמוטריץ' בקבינט המלחמה המצומצם, גם אם אינה פופולרית, היא ביטוי לחזון אסטרטגי ברור ואחראי. "השר סמוטריץ' מאמין שהפסקת המלחמה כעת, מבלי שהושגה הכרעה ברורה ומיטוט שלטון חמאס, לרבות ברפיח, תהווה סכנה קיומית למדינת ישראל", אמר גורם בכיר המעורה בפרטים. "עסקה 'בכל מחיר' שמשמעותה שחרור המוני של מחבלים והשארת חמאס על כנו, היא לא ניצחון, אלא דחיית האסון הבא".
לפי אותם גורמים, סמוטריץ' רואה את תפקידו כשומר הסף של יעדי המלחמה כפי שהוגדרו על ידי הממשלה בתחילתה. הם טוענים כי הלחץ להפסיק את הלחימה ולחתום על עסקה שנתפסת בעיניהם ככניעה, הוא זה שמסכן את ביטחון ישראל בטווח הארוך. "האחריות למות חיילים נופלת על מי ששלח אותם לקרב, חמאס", הם מדגישים, "והדרך היחידה להבטיח שמותם לא היה לשווא היא להשלים את המשימה. כל דרך אחרת היא הפקרת הביטחון העתידי של כלל אזרחי ישראל".
היחסים עם מערכת הביטחון: פיקוח או חתירה תחתיה?
סערה נוספת התעוררה בעקבות התבטאותו של סמוטריץ' לאחר אירוע ירי בבנימין, בו אמר כי "ירי חי של צה"ל נגד יהודים הוא חציית קו אדום". כלי תקשורת מרכזיים, בהם ynet ו"הארץ", הציגו את הדברים כמתקפה חסרת תקדים על צה"ל וכגיבוי לאלימות מתנחלים, תוך הדגשה כי תחקיר ראשוני של הצבא שלל ירי חי בזירה. הדבר הציג את השר כמבודד בקבינט וכמי שפוגע בלגיטימציה של הצבא.
בסביבתו של סמוטריץ' דוחים את הפרשנות הזו על הסף. הם מסבירים כי האמירה לא הייתה קביעת עובדה לגבי האירוע הספציפי, שהיה עדיין תחת ערפל הקרב, אלא הבעת עמדה עקרונית וערכית. "תפקידו של שר בממשלה, ובפרט שר במשרד הביטחון, הוא לקבוע את הנורמות והקווים האדומים של הכוח המופעל על ידי המדינה", מסביר מקורב לשר. "האמירה נועדה להעביר מסר חד וברור לפיקוד הבכיר ולחיילים בשטח, שגם במצבים מורכבים, הפעלת אש חיה כלפי אזרחים יהודים היא תרחיש בלתי מתקבל על הדעת. זו לא התקפה על צה"ל, זו הצבת גבולות מוסריים ברורים, שהיא חלק מהותי מתפקידו של הדרג המדיני".
עוד מוסיפים אותם גורמים, כי הביקורת הציבורית והתקשורתית מתעלמת מהתמיכה הגורפת והעקבית שמעניק השר לחיילי צה"ל ולמפקדיו, וכי הניסיון לצייר אותו כאויב הצבא הוא "עיוות פוליטי המשרת את מי שמבקש למנוע כל פיקוח אפקטיבי של הדרג הנבחר על מערכת הביטחון".
כלכלת מלחמה: צביעות תקציבית או ניהול אחראי?
זירת הכלכלה הפכה גם היא לשדה קרב מרכזי. כתבה ב"וואלה! כסף" האשימה את סמוטריץ' בצביעות, בטענה שהוא חוסם תקציבים חיוניים למיגון נגמ"שים לחיילי מילואים, במקביל לציוצי ניצחון על הצלחת מערך ההגנה האווירי מול איראן, הצלחה שהתאפשרה לכאורה בזכות מטוסים שבעבר התנגד לרכישתם. במקביל, ב"דה-מרקר" נטען לפער של מעל 100 מיליארד שקל בין הערכת עלות המלחמה של השר לנתוני החשב הכללי, מה שהוצג כערעור על אמינותו המקצועית.
במשרד האוצר מגיבים לטענות בביטול. "ניהול תקציב מדינה במלחמה הוא אתגר מורכב של סדרי עדיפויות", נמסר מגורמים במשרד. "כל שקל נבחן בקפידה. הדיון על תקציבי מיגון הוא דיון חשוב ומתמשך, והוא חלק מתהליך רחב יותר של בניין הכוח בצה"ל, המחייב איזון בין צרכים דחופים, השקעות ארוכות טווח והימנעות מבזבוז. להציג זאת כ'חסימה' מכוונת זה פופוליזם זול".
בנוגע לפער בעלות המלחמה, מסבירים כלכלנים המזוהים עם עמדת האוצר כי מדובר בהשוואה מטעה בין שני סוגי הערכות שונים. "החשב הכללי מציג את ההוצאה התקציבית הישירה שכבר בוצעה, בעוד שהערכת השר כוללת תחזית ארוכת טווח של כלל העלויות למשק, הישירות והעקיפות, כולל אובדן תוצר ושיקום", מסביר כלכלן בכיר. "זה כמו להשוות בין חשבון המכולת החודשי לבין תחזית ההוצאות השנתית של משק הבית. אלו מספרים שונים שמשקפים דברים שונים, והצגתם כ'פער' שמעיד על חוסר אמינות היא הטעיה של הציבור".
ככל שהמלחמה מתארכת, נראה שהוויכוח סביב דמותו ומדיניותו של השר סמוטריץ' רק ילך ויחריף. מצד אחד, קואליציה רחבה של מבקרים מציגה תמונה של נזק ביטחוני, כלכלי ומוסרי. מנגד, תומכיו רואים בו מנהיג עקרוני ונחוש, העומד בפרץ מול לחצים מבית ומחוץ כדי להבטיח את מה שהוא תופס כניצחון אסטרטגי והכרחי לקיומה של מדינת ישראל. ההכרעה בין שני הנרטיבים הללו, כך נראה, לא תתקבל במאמר בעיתון או בציוץ בטוויטר, אלא בשדה הקרב של דעת הקהל הישראלית, שתצטרך להחליט איזו דרך תוביל את המדינה אל היום שאחרי.